Panerai
Niet alle kwaliteitsvolle horloges hoeven noodzakelijk uit Zwitserland te komen. Ook in Italië worden prachtige luxehorloges gefabriceerd. Kijk maar naar het Italiaanse horlogemerk "Panerai". Deze stoere horloges zijn voornamelijk gekend om hun vrij opvallend grote afmetingen in combinatie met de grote Arabische cijfers die gebruikt worden als tijdsmarkering. Het grappige is eigenlijk dat de horloges van Panerai nog niet zo bijzonder lang een felbegeerd item zijn.
In tegenstelling tot andere grote merken als Rolex of Audemars Piguet was Panerai niet meteen een gigantisch shot in de roos. Bizar genoeg valt de immense populariteit ongeveer te situeren rond de eeuwwisseling. Toen werden extravagante, oversized horloges plots mode en dat zag Panerai natuurlijk graag gebeuren. Hun assortiment sloot hier perfect bij aan en in no time groeide het horlogebedrijf uit tot één van de grootste spelers in de markt.
Desondanks bestaat dit horlogemerk reeds enkele eeuwen. Namelijk, in 1860 opende Giovanni Panerai zijn eerste botega in Florence. Even later kwam ook Guido Panerai daar nog bij, die zich al snel toespitste op de productie/onderhoud van instrumenten voor optische en precisie techniek. Het was vooral hierdoor dat Panerai nauw kon samenwerken met het Italiaanse Ministerie van Defensie.
Zo leverde Panerai tijdens de oorlog en in de periode tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vele instrumenten aan de Koninklijke Italiaanse Marine. Onderwaterkompassen, dieptemeters, rekenmachines voor torpedolanceringen, ... zijn maar enkele voorbeelden hiervan.
Het is eigenlijk pas vanaf de jaren '90 dat er besloten werd om ook horloges voor particulieren te gaan fabriceren, zij het op een relatief beperkte schaal. Sinds 1997 – bij de overname van Richemont – is Panerai vervolgens uitgegroeid tot een befaamd horlogemerk dat intussen niet meer weg te slaan valt.